PROJECT GEMEENLANDSHUIS AMSTERDAM

De waterkelder is omgebouwd tot warmtebuffer. De geboorde heipalen bevatten bodemlussen. Op de begane grond werd een vloerverwarming onder de nieuwe plavuizen gelegd en de radiatoren zijn vervangen door moderne convectoren. De energie die nodig is voor de verwarming en het elektraverbruik, wordt gewonnen met een Energiedak-Plus, thermisch en PV strak op elkaar gelegd en onzichtbaar aangebracht.

In 2008 werd het Gemeenlandshuis aan de Diemerzeedijk overgedragen aan Vereniging Hendrick de Keyser, nadat het bijna 275 jaar het statige onderkomen was geweest van het ‘Hoogheemraadschap van den Zeeburg en Diemerdijk’ en haar rechtsopvolgers. Dit waterschap beheerde de dijk van de Zuiderzee tussen Amsterdam en Muiden. Een cascorestauratie lag in het verschiet, toen de Vereniging het Gemeenlandshuis voor een symbolische euro verwierf. Funderingsproblemen vormden een bedreiging voor het 18de-eeuwse gebouw.
Nadat de bijgebouwen (stal en koetshuis) waren gerestaureerd, is begonnen met het hoofdhuis. De aannemer is in de zomer van 2013 voortvarend aan de slag gegaan met het onderheien van het gebouw dat onzichtbaar op een betonplaat komt te rusten. Bij deze werkzaamheden zijn interessante vondsten gedaan: een gemetselde waterput en een secreetkuil die in het 18de-eeuwse bestek vermeld worden, bleken er nog te liggen. De restauratie vormt een interessant pilotproject voor de Vereniging. Zijn al hun restauraties ‘duurzaam’, hier wordt een stap verder gezet. Zonder het monument aan te tasten (geen dubbel glas of zware isolatietechniek) wordt met de meest moderne technieken, zoals warmtewisseling, gestreefd naar een energieneutraal gebouw. De casco- en funderingswerkzaamheden die noodzakelijk zijn, worden aangegrepen om dit te realiseren.

In 2008 werd het Gemeenlandshuis aan de Diemerzeedijk overgedragen aan Vereniging Hendrick de Keyser, nadat het bijna 275 jaar het statige onderkomen was geweest van het ‘Hoogheemraadschap van den Zeeburg en Diemerdijk’ en haar rechtsopvolgers. Dit waterschap beheerde de dijk van de Zuiderzee tussen Amsterdam en Muiden. Een cascorestauratie lag in het verschiet, toen de Vereniging het Gemeenlandshuis voor een symbolische euro verwierf. Funderingsproblemen vormden een bedreiging voor het 18de-eeuwse gebouw.
Nadat de bijgebouwen (stal en koetshuis) waren gerestaureerd, is begonnen met het hoofdhuis. De aannemer is in de zomer van 2013 voortvarend aan de slag gegaan met het onderheien van het gebouw dat onzichtbaar op een betonplaat komt te rusten. Bij deze werkzaamheden zijn interessante vondsten gedaan: een gemetselde waterput en een secreetkuil die in het 18de-eeuwse bestek vermeld worden, bleken er nog te liggen. De restauratie vormt een interessant pilotproject voor de Vereniging. Zijn al hun restauraties ‘duurzaam’, hier wordt een stap verder gezet. Zonder het monument aan te tasten (geen dubbel glas of zware isolatietechniek) wordt met de meest moderne technieken, zoals warmtewisseling, gestreefd naar een energieneutraal gebouw. De casco- en funderingswerkzaamheden die noodzakelijk zijn, worden aangegrepen om dit te realiseren.

De waterkelder is omgebouwd tot warmtebuffer. De geboorde heipalen bevatten bodemlussen. Op de begane grond werd een vloerverwarming onder de nieuwe plavuizen gelegd en de radiatoren zijn vervangen door moderne convectoren. De energie die nodig is voor de verwarming en het elektraverbruik, wordt gewonnen met een Energiedak-Plus, thermisch en PV strak op elkaar gelegd en onzichtbaar aangebracht.

PRORAIL VERKEERSLEIDINGSPOST UTRECHT

Een aanzienlijk deel van de koeling van het gebouw en de systemen daarin zal geleverd worden door een groot Energiedak®-Plus dat op het hoofdgebouw is gerealiseerd. Overtollige warmte uit het gebouw wordt door het leidingensysteem gevoerd en uitgestraald naar de koude buitenomgeving. Op de duurzame kunststof dakbedekking (FPO) wordt een 42 KW toplaag van PV-laminaat aangebracht waarmee ook nog een deel van de eigen elektriciteitsbehoefte wordt opgewekt. In de winter kan ook sneeuw eenvoudig van het dak worden weggesmolten, wat een extra gunstig effect zal hebben op de stroomopbrengst.

Een aanzienlijk deel van de koeling van het gebouw en de systemen daarin zal geleverd worden door een groot Energiedak®-Plus dat op het hoofdgebouw is gerealiseerd. Overtollige warmte uit het gebouw wordt door het leidingensysteem gevoerd en uitgestraald naar de koude buitenomgeving. Op de duurzame kunststof dakbedekking (FPO) wordt een 42 KW toplaag van PV-laminaat aangebracht waarmee ook nog een deel van de eigen elektriciteitsbehoefte wordt opgewekt. In de winter kan ook sneeuw eenvoudig van het dak worden weggesmolten, wat een extra gunstig effect zal hebben op de stroomopbrengst.

SOLARTECH GEÏNTEGREERD WARMTEDAK


Begin 2018 is door SolarTech op huisje vijf een Energiekap aangelegd. De kap bestaat uit volledig prefab voorbereidde dakelementen, speciaal geprepareerd door Unilin uit Oisterwijk. De nabewerking geschiedde bij de werkplaats van Van der Leegte Werkt, onder regie van SolarTech. De Energiekap bevat een warmtecollector en is afgewerkt met flexibele PV-stroken en is natuurlijk waterdicht en goed geïsoleerd. De dakpanelen werden in één handeling aangebracht op het dak en daar naadloos aangesloten.
Het gecombineerde rendement (uitgedrukt als η˳) van warmtewinning en elektriciteitsopwekking bedraagt ongeveer 40%.

CONTINIUM

Discovery Center Continium is één van de drie provinciale musea van Limburg. In 1998 opende het museum als ‘Industrion – Museum voor Industrie en Samenleving’. ZND NEDICOM heeft tijdens de nieuwbouw de dakbedekking aangebracht. Dat was de reden dat de gebouweigenaar ook nu weer een voorkeur had voor ons. Ondanks al die duurzame toepassingen blijft de waterdichtheid van de buitenschil nog altijd de belangrijkste functie.

Na ruim tien jaar werd de koers van het museum gewijzigd. In 2009 opende het museum opnieuw als ‘Continium – Discovery Center Kerkrade’, een plek waar bezoekers zelf ontdekken wat wetenschap en techniek voor hun dagelijks leven betekenen, in verleden, heden en toekomst. Discovery Center Continium voelt zich samen met science centra wereldwijd verantwoordelijk voor een duurzame toekomst, logisch dat ze zelf dan ook een duurzaam gebouw willen.


Op het dak heeft ZND NEDICOM onlangs 315 PV panelen geïnstalleerd met een vermogen van 76.000 Wp. Daarnaast komt er bovenop het bestaande dak een prefab energiedak, de Termobox, voor het opwekken van warmte met een opbrengst van ruim 1400 GJ. De Termobox is uitermate geschikt om bovenop het bestaande daksysteem te plaatsen, in tegenstelling tot andere energiedak systemen kan het bestaande daksysteem gewoon gehandhaafd blijven.

Uiteraard heeft ZND NEDICOM voor het installeren van deze duurzame energieopwekkende systemen eerst het dak voorzien van permanente valbeveiliging zodat de systemen op veilige wijze onderhouden kunnen worden. Met dit project laat ZND NEDICOM zien dat ze ook voor dit soort grote projecten met haar Future(p)roof concept een goede invulling kan geven.

Discovery Center Continium is één van de drie provinciale musea van Limburg. In 1998 opende het museum als ‘Industrion – Museum voor Industrie en Samenleving’. ZND NEDICOM heeft tijdens de nieuwbouw de dakbedekking aangebracht. Dat was de reden dat de gebouweigenaar ook nu weer een voorkeur had voor ons. Ondanks al die duurzame toepassingen blijft de waterdichtheid van de buitenschil nog altijd de belangrijkste functie.

Na ruim tien jaar werd de koers van het museum gewijzigd. In 2009 opende het museum opnieuw als ‘Continium – Discovery Center Kerkrade’, een plek waar bezoekers zelf ontdekken wat wetenschap en techniek voor hun dagelijks leven betekenen, in verleden, heden en toekomst. Discovery Center Continium voelt zich samen met science centra wereldwijd verantwoordelijk voor een duurzame toekomst, logisch dat ze zelf dan ook een duurzaam gebouw willen.


Op het dak heeft ZND NEDICOM onlangs 315 PV panelen geïnstalleerd met een vermogen van 76.000 Wp. Daarnaast komt er bovenop het bestaande dak een prefab energiedak, de Termobox, voor het opwekken van warmte met een opbrengst van ruim 1400 GJ. De Termobox is uitermate geschikt om bovenop het bestaande daksysteem te plaatsen, in tegenstelling tot andere energiedak systemen kan het bestaande daksysteem gewoon gehandhaafd blijven.

Uiteraard heeft ZND NEDICOM voor het installeren van deze duurzame energieopwekkende systemen eerst het dak voorzien van permanente valbeveiliging zodat de systemen op veilige wijze onderhouden kunnen worden. Met dit project laat ZND NEDICOM zien dat ze ook voor dit soort grote projecten met haar Future(p)roof concept een goede invulling kan geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Name *