Project PUUR

Circulair en intelligent
Project PUUR

Circulair

ZND Nedicom realiseert hier in opdracht van Giesbers de complete buitenschil. Dak en gevel worden zo circulair mogelijk benaderd waarbij de materialen aan het einde van de levensduur weer hoogwaardig zijn her te gebruiken. 

Zo monteert Nedicom de houten gevel met verduurzaamde en brandvertragende Frake houten delen. En wordt het dak gemaakt van circulaire dakbedekking genaamd Citumen en van EPS isolatieplaten welke aan het einde van de levensduur via de PSloop als grondstof weer worden verwerkt tot nieuwe EPS platen. Het geheel wordt mechanisch bevestigd met het losmaakbare systeem van Guardian. 

Citumen is in samenwerking tussen Icopal, New Horizon en ZND Nedicom ontwikkeld. De grondstoffen vinden hun oorsprong in het oogsten van een oude, bitumineuze dakbedekking wat aan het einde van zijn levensduur is.

Na het oogsten, shredderen, smelten en zeven wordt de oude bitumen toegevoegd aan het normale productieproces. Zo krijgt het in de vorm van Citumen een tweede leven op het project PUUR WONEN. Wij zijn dan ook trots dat we voor Giesbers dit vooruitstrevende circulaire project mogen maken.

Plugon

Op dit project worden naast allerlei circulaire materialen ook de sensoren van Plugon toegepast. Met deze sensoren die vocht, temperatuur en druk meten maken we het dak intelligent. De data die deze sensoren genereren zorgen ervoor dat er tijdig een signaal komt bij calamiteiten zoals een lekkage of wateraccumulatie of sneeuwophoping.

De temperatuur meet of de isolatie de gewenste warmteweerstand levert en of de dampremmer functioneert. Indien deze functie gekoppeld zou worden aan een klimaatbeheersingssysteem kan ook hier een optimalisatie plaatsvinden.

De druksensor meet of er een opbouw is aan vervuiling zodat onderhoud gericht kan worden uitgevoerd. Bij toepassing van een groendak kan aangegeven worden wanneer er water moet worden gegeven.  

De sensoren worden bovendien voorzien met data van de toegepaste materialen op het dak zodat traceerbaarheid en identiteit een eerste invulling krijgen richting het materialenpaspoort. Zo maken we met Plugon het dak echt intelligent.