Vitrinedaken

Vitrinedaken
Collectief Duurzame Daken

Vitrinedaken

Net zoals een vitrinekast een pronkstuk is waarin men trots uitstalt wat men in huis heeft, zo laten de vitrinedaken zien welke technieken het Collectief Duurzame Daken kan toepassen om een compleet gebouw middels het dak te verduurzamen. Denk daarbij aan circulaire daken en gevels voorzien van sensoren, zonne-energie en warmteopwekking, alsook groene daken en gevels inclusief wateropvang. Dit integrale verhaal omvat ook de esthetica, installaties en duurzaam onderhoud.

Maar voordat deze vitrinedaken gerealiseerd worden, gaat er een lange weg aan vooraf. In 2016 initieerde de gemeente Eindhoven de vorming van een collectief van MKB-bedrijven om gezamenlijk naar duurzaamheidsopgaven te kijken. Pas in 2018 bleef er een geschikt kernteam van bedrijven over, dat de gemeente vroeg om twee gebouwen te selecteren als casestudy.

In 2022 werden de gemeenschapshuizen aan de Werffstraat en de Lievensdaalseweg definitief geselecteerd, gevolgd door een eerste plan vanuit het CDD. In 2023 kreeg het bouwteam de opdracht om deze gebouwen te verduurzamen volgens de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente, onderbouwd met een meetmethode. De feitelijke realisatie van alle maatregelen staat gepland voor begin 2025.

Net zoals een vitrinekast goed zichtbaar is voor haar publiek, worden de vitrinedaken ook speciaal toegankelijk gemaakt voor bezoekers die ze willen bezichtigen. Met vaste trappen en bordessen kunnen bezoekers de daken betreden, terwijl in speciale ruimtes uitleg wordt gegeven over alle toegepaste technieken. Het uiteindelijke doel is om ook andere gebouweigenaren enthousiast te maken om de stap te zetten naar een duurzame toekomst!

We zijn in een vergevorderd stadium om de daadwerkelijke realisatie van de eerste vitrinedaken vorm te geven. Onderstaand vindt u de grove tijdlijn die we de afgelopen periode hebben doorlopen.

2016

2018

2022



2022
– augustus

2022


2023
– januari

2023 – mei

2023 – december

2024 – april

2024 – september

2024 – september

2024 – november

Initiatief gemeente Eindhoven. MKB helpt ons de daken van onze gemeente te verduurzamen.

Van een bont gezelschap ondernemers blijft een kerngroep bedrijven over die zich verenigen in het Collectief Duurzame Daken.

Opdracht van de gemeente Eindhoven om voor twee van haar gebouwen een rapportage te maken waarin alle mogelijkheden voor verduurzaming aan bod komen. Deze gebouwen moeten het uithangbord worden voor andere gebouweigenaren in de gemeente; de vitrinedaken zijn geboren.

Presentatie rapportages, die met groot enthousiasme ontvangen worden.

Gemeente Eindhoven verstrekt vouchers om ook andere gebouweigenaren te verleiden om voor hun gebouwen deze rapportages te laten maken en ze daardoor te verleiden om ook duurzame maatregelen te nemen.

De BV Collectief Duurzame Daken wordt opgericht.

Het CDD krijgt opdracht om in bouwteam verband de vitrinedaken te gaan realiseren.

Om alle ambities van de gemeente te waarborgen ontwikkelt het CDD een compleet model gekoppeld aan een meetmethode.

Het definitieve ontwerp voor de vitrinedaken is gereed voor de aanvraag DUMAVA-subsidie.

DUMAVA-subsidie toegekend.

PVE gereed, budgetten toegekend?

Uitvoering gestart?

DUMAVA
Vitrinedak: DUMAVA subsidie toegekend

In juni 2024 deelden we ons enthousiasme al over de subsidieaanvraag voor de verduurzaming van twee vitrinedaken in Eindhoven. We zijn trots om aan te kondigen dat de DUMAVA-subsidie is toegekend!

Vitrinedak: aanvraag DUMAVA subsidie

De subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) komt eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed tegemoet in de kosten om te verduurzamen. Eén van de voorwaarden van deze regeling is dat er een integrale verduurzaming plaatsvindt. 

DUMAVA
Duurzaamheidsmodel
Vitrinedak: ontwikkeling duurzaamheidsmodel

Zoals al eerder bericht zijn de buurthuizen De Lievendaal en De Werf door de Gemeente Eindhoven geselecteerd om in bouwteamverband door het Collectief Duurzame Daken (CDD) verduurzaamd te worden.

Vitrinedak Werffstraat

Het buurthuis aan de Van der Werffstraat 14 heeft een hoofdgang in een haakvorm met daaraan diverse lokalen, die een hoger plafond hebben dan de hoofdgang. De platte daken van deze hogere dakvlakken zijn constructief geschikt voor diverse toepassingen qua energie, water en groen.

Werffstraat
Gemeenschapscentrum
Vitrinedak Gemeenschapscentrum

Het gemeenschapcentrum aan de Lievendaalseweg 3 heeft een hoofdopzet van meerdere vierkante volumes (zalen) met platte daken met grote overspanning, aan elkaar geschakeld en met verspringende dakhoogten.