Vitrinedak Gemeenschapscentrum

Vitrinedaken
Vitrinedak Gemeenschapscentrum

Vitrinedak Gemeenschapscentrum Lievendaal, gemeente Eindhoven

Vitrinedak Gemeenschaps-centrum Lievendaal, gemeente Eindhoven

Het gemeenschapscentrum aan de Lievendaalseweg 3 te Eindhoven heeft een hoofdopzet van meerdere vierkante volumes (zalen) met platte daken met grote overspanning, aan elkaar geschakeld en met verspringende dakhoogten. Constructief onderzoek wijst uit dat de mogelijkheden qua extra belasting op deze daken voor het hele pand beperkt zijn. Er kan maximaal 20kg/m2 worden toegevoegd, zonder ingrijpende constructieve aanpassing van de dakconstructie. Dit betekent dat het dak geschikt is om de diverse energieproductie mogelijkheden te tonen. Maar helaas is het niet geschikt om ook groen aan te brengen.

Echter, om toch ook de groen- en wateropgave mee te kunnen nemen, zijn er voldoende mogelijkheden voor verticaal groen aan de gevels en het perceel heeft veel mogelijkheden voor waterinfiltratie rondom het pand. Verder beschikt het pand over een technische ruimte als dakopbouw, exact in het midden van het pand. 

Vitrinedak Gemeenschapscentrum - Collectief Duurzame Daken

Om de vitrinefunctie goed te ontsluiten voor bezoekers, stellen wij voor een deuropening te maken in deze techniekruimte, om zo het dak op te kunnen en een uitkijkplatform op deze ruimte te maken, om zodoende 360 graden rondom de verschillende energieoplossingen te kunnen tonen en uitleggen op de diverse dakvlakken. Deze aanpak zorgt voor het realiseren van een gasloos gebouw met zeer lage energie- en drinkwaterrekening, waardoor de investering binnen 19,6 jaar is terugverdiend.