Continium

Energiedaken
Continium

Discovery Center Continium

Discovery Center Continium is één van de drie provinciale musea van Limburg. In 1998 opende het museum als ‘Industrion – Museum voor Industrie en Samenleving’. ZND NEDICOM heeft tijdens de nieuwbouw de dakbedekking aangebracht. Dat was de reden dat de gebouweigenaar ook nu weer een voorkeur had voor ons. Ondanks al die duurzame toepassingen blijft de waterdichtheid van de buitenschil nog altijd de belangrijkste functie.

Na ruim tien jaar werd de koers van het museum gewijzigd. In 2009 opende het museum opnieuw als ‘Continium – Discovery Center Kerkrade’, een plek waar bezoekers zelf ontdekken wat wetenschap en techniek voor hun dagelijks leven betekenen, in verleden, heden en toekomst. Discovery Center Continium voelt zich samen met science centra wereldwijd verantwoordelijk voor een duurzame toekomst, logisch dat ze zelf dan ook een duurzaam gebouw willen.

Op het dak heeft ZND NEDICOM onlangs 315 PV panelen geïnstalleerd met een vermogen van 76.000 Wp. Daarnaast komt er bovenop het bestaande dak een prefab energiedak, de Termobox, voor het opwekken van warmte met een opbrengst van ruim 1400 GJ. De termobox is uitermate geschikt om bovenop het bestaand dakysysteem te plaatsen, in tegenstelling tot andere energiedak systemen kan het bestaande daksysteem gewoon gehandhaafd blijven. Uiteraard heeft ZND NEDICOM voor het installeren van deze duurzame energieopwekkende systemen eerst het dak voorzien van permanente valbeveiliging zodat de systemen op veilige wijze onderhouden kunnen worden. Met dit project laat ZND NEDICOM zien dat ze ook voor dit soort grote projecten met haar Future(p)roof concept een goede invulling kan geven.